Put do Hrvatske

Put do Hrvatske
Put do Hrvatske
Put do Hrvatske
Put do Hrvatske
Put do Hrvatske
Put do Hrvatske
  • Put do Hrvatske
  • Put do Hrvatske
  • Put do Hrvatske
  • Put do Hrvatske
  • Put do Hrvatske
  • Put do Hrvatske

Automobilom u Hrvatsku

Hrvatska kao dio Jugoistočne Europe ima vrlo povoljan geografski i prometni položaj. Dobra cestovna infrastruktura i novoizgrađene autoceste koje se protežu kroz cijelu Hrvatsku, odraz su velike posjećenosti Hrvatske i njenog procvata turizma. Brojni cestovni koridori osiguravaju hrvatskom turizmu mnogobrojne goste iz okolnih susjednih zemalja, a među najbrojnijim posjetiteljima su Slovenci, Česi, Austrijanci, Mađari, Slovaci, Nijemci, Talijani, Poljaci, Rusi i drugi.

Autoceste u Hrvatskoj

Hrvatske autoceste jedne su od najkvalitetnijih u Europi. 70-tih godina prošloga stoljeća počele su se graditi, a do danas je izgrađeno 1273,2 km autocesta (2012.). Oznake hrvatskih auto cesta su veliko slovo A i brojčana oznaka iza slova, tako da Hrvatska ima sljedeće dionice autocesta:

A1 Zagreb – Split – Dubrovnik (izgrađena do Vrgorca)
A2 Zagreb – Macelj (granica sa Slovenijom)
A3 Bregana – Zagreb – Lipovac (granica sa Srbijom)
A4 Zagreb – Goričan (granica sa Mađarskom)
A5 Beli Manastir – Osijek – BiH (izgrađena od Osijeka do BiH)
A6 Bosiljevo – Rijeka
A8 Kanfanar – Pazin – Matulji
A9 Umag – Kanfanar – Pula

Sigurnost hrvatskih autocesta potvrđuju i priznanje tunelu Sveti Rok, koji je osvoji treće mjesto u oštroj konkurenciji 26 tunela iz 13 europskih zemalja. Hrvatske autoceste, osim sigurne i ugodne vožnje, na svojim odmorištima omogućuje svojim putnicima benzinske postaje, restorane, trgovine, motele, autoservise i sl.

Ograničenja brzine i prometna pravila u Hrvatskoj

Ograničenje brzine:
- na autocesti je 130 km/h - izvan naselja je 90 km/h
- u naseljenim mjestima 50 km/h

Prema hrvatskim zakonima dozvoljena koncentracija alkohola u krvi je 0,5 ‰. Svjetla trebate imati upaljena samo ako ste u Hrvatskoj kada je zimsko računanje vremena. Broj pomoći na cesti je 987.

Za sigurnost na hrvatskim cestama brinu se 'presretači' - mobilne jedinice prometne policije u civilnim vozilima koje kontroliraju brzinu i ostale prometne propise vezane uz sigurnu vožnju. Većinom ih možete sresti na autocestama na način ako vozite preko ograničenja ili usporavate promet na autocesti obiđu vas i na zadnjem staklu njihovog auta će vam se ispisati 'Stop policija', nakon čega ste obvezni slijediti ih sa svojim vozilom. Kazne su jako velike i preporučujemo vam da se strogo pridržavate ograničenja brzine, pogotovo na dionici Karlovac – Rijeka gdje je ograničenje većinom 110km/h.

Benzinske postaje i naplata cestarina

U većim gradovima i na hrvatskim autocestama benzinske crpke otvorene su od 0 do 24 sata. Na benzinskim crpaka možete natočiti Euro Diesel, Diesel, Eurosuper 95, Super 95, Super 98, Super plus 98, a u većim gradovima i na crpkama na autocestama i plin.

Cestarina na autocestama u Republici Hrvatskoj naplaćuje se prema dužini korištene dionice, a moguće ju je platiti i stranim valutama te karticama. Cijena 100 km autoceste koštat će vas otprilike 35 kn. Cestarinu ćete dodatno platiti i u tunelu Učka kod Rijeke te na Krčkom mostu.

Zrakoplovom u Hrvatsku

Odlučite li se zrakoplovom posjetiti Hrvatsku dostupni su vam sljedeće zračne luke:

Zračna luka Dubrovnik
Zračna luka Zagreb
Zračna luka Pula
Zračna luka Split
Zračna luka Rijeka
Zračna luka Zadar
Zračna luka Osijek

Croatia Airlines je hrvatska zrakoplovna tvrtka, želite li se detaljnije informirati i rezervirati kartu možete kontaktirati ove brojeve telefona: 062 500 505, +385 1 66 76 555 ili direktno na njihovoj web stranici.

Autobusom u Hrvatsku

Odlučite li se na dolazak u Hrvatsku autobusom, najbolja povezanost je sa Autobusnim kolodvorom Zagreb iz svih većih europskih gradova. Autobusni kolodvor u zagrebu je odlično povezan s velikim turističkim centrima u Hrvatskoj, a njihove lokalne linije prema manjim turističkim odredištima osigurat će vam brz dolazak.

Za sve informacije o redu vožnje obratite se direktno željenom autobusnom kolodvoru:
Autobusni kolodvor Zagreb, iz RH 060 313 333, iz inozemstva +385 1 6112 789
Autobusni kolodvor Split, iz RH 060 327 777, iz inozemstva +385 21 329-199
Autobusni kolodvor Rijeka, iz RH 060 302 010, iz inozemstva +385 51 660 364 ili e-mail
Autobusni kolodvor Dubrovnik, iz RH 060 305 070 ili e-mail

Vlakom u Hrvatsku

Hrvatska je željezničkim prometom povezana s glavnim gradovima susjednih zemalja i sa srednjom, zapadnom i jugoistočnom Europom, a Glavni željeznički kolodvor je u Zagrebu. Tijekom sezone Hrvatske željeznice pojačaju povezanost unutrašnjosti s turističkim središtima. Međunarodne karte možete kupiti na međunarodnim blagajnama i putničkim agencijama dva mjeseca prije valjanosti karte, a povratna karta vam vrijedi 10 za Inter real i mjesec dana za City star i druge prijevozne karte.

Sve informacije vezane za dolazak u Hrvatsku vlakom možete dobiti na telefon 060 333 444 i +385 1 3782 583 te putem e-maila. Za sve ostale informacije pogledajte web stranice Hrvatskih željeznica i njihovom voznom redu.

Newsletter prijava

Unesite e-mail za dobivanje naših novosti

Partner HrvatskaApartmani.HR

Hrvatska apartmani

Izrada internet stranica WEB Marketing - Upravljanje internet stranicama EasyEdit CMS