Parkovi prirode u Hrvatskoj

Parkovi prirode u Hrvatskoj
Parkovi prirode u Hrvatskoj
Parkovi prirode u Hrvatskoj
Parkovi prirode u Hrvatskoj
Parkovi prirode u Hrvatskoj
Parkovi prirode u Hrvatskoj
  • Parkovi prirode u Hrvatskoj
  • Parkovi prirode u Hrvatskoj
  • Parkovi prirode u Hrvatskoj
  • Parkovi prirode u Hrvatskoj
  • Parkovi prirode u Hrvatskoj
  • Parkovi prirode u Hrvatskoj

Park prirode Biokovo

Park prirode Biokovo smjestio se kao gorostas na srednjodalmatinskoj obali ponad makarske rivijere. Planinski vrhovi viši od 1500 metara pozivaju vas na istraživanje i divljenje ovim liticama obrušenima u more. Kulturno – povijesna ostavština ove planine privući će mnoge, a ne samo zaljubljenike u prirodu.

Park prirode Kopački rit

park prirode kopački ritTko želi doživjeti iskonsku životnu zajednicu i osjetiti surovu borbu za opstanak među vrstama, treba posjetiti Kopački rit. To močvarno područje koje je danas stanište preko 267 vrsta ptica, ostatak je Panonskoga mora, a smjestilo se između Drave i Dunava.

Park prirode Lastovsko otočje

Razlog očuvanosti prirodne ljepote ovih otoka svakako je njihova udaljenost od kopna i putovanje od četiri sata. Razvedenost arhipelaga, zelenilo i bogata folklorna baština otočana razlozi su zašto je Lastovsko otočje proglašeno Parkom prirode.

Park prirode Lonjsko polje

Istočno od Zagreba u dolini Save smjestio se Park prirode Lonjsko polje. Na ovom močvarnom području od 506 km² svoje stanište pronašlo je 250 vrsta ptica. Slikovite drvene kuće ovoga kraja domovi su roda, a selo Čigoć proglašeno je Europskim selom roda.

Park prirode Medvednica

Što je Bulonjska šuma za Pariz, a Bečka šuma za Beč, to je Medvednica za Zagreb. Smještena oko 10 km sjevernije od Zagreba, cijelom svojom dužinom zaštićuje grad. Najznačajniji dio Medvednice pruža se od Krapine i Podsuseda do Kašinske ceste. Glavni je masiv dug 24 km, a Sljeme sa 1033 m je njezin najviši vrh.

Park prirode Telašćica

park prirode telašćicaZaljev Telašćica jedan je od najljepših i najvećih zaljeva na našoj obali, a smjestio se na jugoistočnom dijelu otoka Dugi otok, odnosno u središtu istočne obale Jadrana. Dug je 8 km, a širok 150 – 1500 m. Karakterizira ga neobično razvedena obalna linija, sa 15 manjih uvala i 6 otočića. Dobro je zaštićen od vjetrova pa je poznat kao sigurno sidrište i sklonište za nautičare.

Park prirode Papuk

Monotoniju slavonske ravnice oživljava nekoliko planinskih lanaca od kojih je najviši i najljepši masiv Papuka. Izvor Jankovac pretvara se u potok koji teče oko kilometar do strmih stijena, preko kojih se poznatim Jankovačkim slapom, visokim oko 17 m, ruši u dolinu kao potok Drenovac.

Park prirode Učka

Planina istočne Istre, Učka, prostire se od krajnjih jugoistočnih dijelova Ćićarije do Plominske drage. Vrh Učke najljepši je vidikovac Učke s kojega se vidi cijela Istra, riječki zaljev, sjeverni Jadran s otocima od Krka do Dugog otoka, Gorski kotar i Velebit.

Park prirode Velebit

2000 km² Velebita zaštićene su kao Park prirode te je i najveće zaštićeno područje u Hrvatskoj. Osim Parka prirode na Velebitu se nalaze još dva Nacionalna parka – Paklenica i Sjeverni Velebit, pa je stoga i cijelo područje planine Velebit UNESCO zaštitio kao Svjetski rezervat biosfere.

Park prirode Vransko jezero

Nedaleko od Biograda na moru nalazi se najveće jezero u Hrvatskoj – Vransko jezero (3000 ha površine). To je plitko jezero s prosječnom dubinom od 2 m. Na tome malom prostoru prirodne močvare obitava i gnijezdi se jedina i posljednja mediteranska kolonija različitih vrsta čaplja.

Park prirode Žumberak

Žumberak – Samoborsko gorje nalazi se zapadno od Zagreba. Posebnost Žumberačkog gorja su duboki kanjoni, bistre rječice pune slapova i rascvjetane livade. Na 1102 m smjestila se Sv. Gera, najviši vrh Žumberka na kojem i na najvišim dijelovima žive ljudi, potomci uskoka iz grada Senja.

Newsletter prijava

Unesite e-mail za dobivanje naših novosti

Partner HrvatskaApartmani.HR

Hrvatska apartmani

Izrada internet stranica WEB Marketing - Upravljanje internet stranicama EasyEdit CMS