Klima i geografski položaj Hrvatske

Klima i geografski položaj Hrvatske
Klima i geografski položaj Hrvatske
Klima i geografski položaj Hrvatske
Klima i geografski položaj Hrvatske
  • Klima i geografski položaj Hrvatske
  • Klima i geografski položaj Hrvatske
  • Klima i geografski položaj Hrvatske
  • Klima i geografski položaj Hrvatske

Geografski položaj Hrvatske

Hrvatska je srednjoeuropska – mediteranska zemlja, a smjestila se dijelom u Panonskoj nizini, predalpskom prostoru te dinarskom i jadranskom prostoru. Morska granica Republike Hrvatske duga je 948 km, a njena duga i razvedena obala te brojni otoci koje oplakuje Jadransko more svrstavaju Hrvatsku u poželjnu i egzotičnu turističku destinaciju. Izrazito povoljan prometni položaj, dobra prometna povezanost sa ostalim europskim državama osigurava Hrvatskoj svake godine sve veću i veću posjećenost stranih gostiju.

Klima u Hrvatskoj

Klima u Hrvatskoj je u najvećem dijelu mediteranska, pogotovo na Jadranu. Na obali i na otocima je sredozemna klima s toplim i sunčanim ljetima i blagim zimama, a u najvišim dijelovima Gorskog Kotara i Like je planinska (snježno – šumska klima). Temperature mora u ljetnim mjesecima su od 22-28 °C. Želite li se informirati sedmodnevnoj vremenskoj prognozi tijekom ljetne sezone preporučujemo web stranicu Državnog hidrometeorloškog zavoda RH

Temperature zraka u Hrvatskoj

2600 sunčanih sati godišnje svrstavaju hrvatsku obalu u jednu od najsunčanijih obala. Prosječne temperature u kolovozu iznose od 26 °C do 30 °C. Mjesec travanj i svibanj imaju ugodne temperature koje su idealne za izlete i obilaske kulturno – povijesnih znamenitosti, a njima se može pridružiti i kraj rujna i početak listopada koji sa svojim ugodnih temperaturama jamče ugodna razgledavanja i izlete. Obiteljima s bebama i starijim osobama preporučujemo svibanj i lipanj te rujan, jer srpanj i kolovoz znaju imati i preko 40 vrućih dana, a to su dani kada temperatura prelaze ponekad i 35 °C.

Temperature mora u Hrvatskoj

Prosječna temperatura mora zimi iznosi 12 °C, a ljeti 25 °C. Sjeverni dio Jadranskoga mora ljeti ima par stupnjeva nižu temperaturu mora u odnosu na južni Jadran gdje je tijekom srpnja i kolovoza normalna temperatura mora i preko 27 °C. Kiša tijekom srpnja i kolovoza na obali je rijetka, a i kada pada uglavnom se radi o ljetnim pljuskovima koji nakon par sati ne ostavljaju nikakav trag pa se opet slobodno možete vratiti na plažu i uživati.

Newsletter prijava

Unesite e-mail za dobivanje naših novosti

Partner HrvatskaApartmani.HR

Hrvatska apartmani

Izrada internet stranica WEB Marketing - Upravljanje internet stranicama EasyEdit CMS