Informacije za dolazak u Hrvatsku

Informacije za dolazak u Hrvatsku
Informacije za dolazak u Hrvatsku
Informacije za dolazak u Hrvatsku
Informacije za dolazak u Hrvatsku
Informacije za dolazak u Hrvatsku
Informacije za dolazak u Hrvatsku
  • Informacije za dolazak u Hrvatsku
  • Informacije za dolazak u Hrvatsku
  • Informacije za dolazak u Hrvatsku
  • Informacije za dolazak u Hrvatsku
  • Informacije za dolazak u Hrvatsku
  • Informacije za dolazak u Hrvatsku

Dokumenti i carina u Hrvatskoj

S valjanom putnom ispravom, ali i s valjanom osobnom iskaznicom, odnosno odgovarajućom ispravom o identitetu s fotografijom matične države u Republiku Hrvatsku su mogli ući građani Europske unije i građani potpisnica Schengenskog sporazuma. Nakon 07.2013. građanima Europske Unije nisu potrebni nikakvi dokumenti za prelazak granice jer Hrvatska je također članica EU. Za ostale građane država s kojima Republika Hrvatska nema potpisane sporazume vrijedi vizni sustav Republike Hrvatske.

Potrebni dokumenti za vozače

Da biste upravljali motornim vozilom u Republici Hrvatskoj potrebna vam je vozačka i prometna dozvola i dokaz o osiguranju vozila. Planirate li unajmiti vozilo (rent a car) potrebna vam je međunarodna dozvola koju možete napraviti u autoklubu vaše države. Za upravljanje vozilom potrebna vam je Međunarodna isprava o osiguranju od automobilske vrijednosti koja vrijedi na prostoru Europske unije, Zelena karta i drugi dokazi koje priznaje Hrvatski ured za osiguranje.

Prelazak granice i carina

Republika Hrvatska uskladila je carinske propise s propisima Europske unije. Djeca mogu preći granicu Republike Hrvatske ako posjeduju putovnicu, zajedničku putovnicu ili osobnu iskaznicu za neke države (Italija, Mađarska, Slovenija, Bosna i Hercegovina). Ukoliko djeca granicu ne prelaze u pratnji roditelja ili zakonskoga skrbnika, dijete mora imati ovjerenu suglasnost koja glasi na ime osobe s kojom dijete prelazi granicu. Putujete li s kućnim ljubimcem u Republiku Hrvatsku bit će vam potrebna veterinarska dokumentacija o zdravstvenom stanju životinje, a mačke i psi moraju biti označeni mikročipom. Kućni ljubimci moraju biti u pratnji vlasnika ili osobe koju je vlasnik ovlastio.

Način plaćanja u Hrvatskoj

U Republici Hrvatskoj službena valuta je Hrvatska kuna. Strane valute na području Republike Hrvatske možete promijeniti u mjenjačnicama koje tijekom ljetne sezone imate na svakom koraku, također strane valute možete zamijeniti u kune u poštama, bankama, u hotelima i nekim turističkim agencijama. Kreditnim karticama kao što su Diners, American Express, Eurocard/Mastercard, Visa možete plaćati na benzinskim postajama, u hotelima, marinama, nekim restoranima i nekim trgovinama, te također na bankomatima hrvatskih banaka možete dizati gotovinu.

Razne mogućnosti komunikacije

U Republici Hrvatskoj postoje brojne mogućnosti komunikacije putem mobilne telefonije i različitih operatera, a pokrivenost mreže je uglavnom odlična, pa čak i u tunelima imate signala.

Internet u Hrvatskoj

U Hrvatskoj vam je dostupan ADSL pristup internetu, a Hot spot dostupan je u većim turističkim središtima u centrima (Split, Zadar, Korčula, Dubrovnik i drugi). Međutim većina restorana i kafića nudi vam besplatan WiFi koji vam omogućuje nesmetano surfanje. Smještajni kapaciteti hrvatskih iznajmljivača u zadnjih par godina sve više se prilagođavaju modernim vremenima i gostima osiguravaju pristup internetu, a na našim stranicama za svaki objekat je naznačeno da li ima pristup internetu.

Mobilne mreže u hrvatskoj

Mobilni operateri koji su vam dostupni u Hrvatskoj su T-Mobile Croatia (098), VIP net (091) (Vodafone partner), Tele 2 (095), Tomato (092), Bonbon (097) i Multiplus (097). Veliki izbor paketa dostupnih kod hrvatskih operatera jamče vam izvrsnu i povoljnu mobilnu komunikaciju. Mobilni internet također ima izvrsnu pokrivenost na području Republike Hrvatske a možete na skoro svakom kiosku kupiti karticu koju nadoplaćujete ovidno o potrošnji sa kuponjom bona.

Newsletter prijava

Unesite e-mail za dobivanje naših novosti

Partner HrvatskaApartmani.HR

Hrvatska apartmani

Izrada internet stranica WEB Marketing - Upravljanje internet stranicama EasyEdit CMS